
Sora mai mică a Statelor Unite! - Canada
26 Oct. 2024
3 min read
1
9
0
Supranumită țara celor 1000 de lacuri, Canada era demult pe lista celor 3 aventuriei. Cum în ultima vreme cei 3 au obișnuit să facă 2 sau 3 excursii într-una, la fel s-a întâmplat și acum, când au făcut aici un stop over către Mexic și au vizitat zona lacului Ontario, cu Cascada Niagara și Toronto, amplasat pe malul acestuia.
Ca infrastructură, Canada este la fel de impresionantă ca și SUA, cu aceleași autostrăzi gigant, bine întreținute, aceleași blocuri zgârie nori și prețuri cel puțin la fel de prohibitive. Ce frapează aici este varietatea oamenilor cu care te întâlnești pe stradă, un fel de turnul Babel al națiunilor. Cei 3 au văzut aici europeni, chinezi, indieni, musulmani, toți împărțind același areal și supunându-se acelorași reguli. În mijlocul orașului Toronto cei 3 aventurieri și-au desfătat privirea cu blocuri cu un design care mai de care mai futurist și au vizitat CN Tower, construit în anul 1976, actualmente al doilea din lume din punct de vedere al înălțimii, după Burj Kalifa din Dubai. Turnul este considerat a fi simbolul orașului și atrage pe an în jur de 2 milioane de vizitatori. De la înălțimea lui, cei 3 au admirat orașul și au încercat să zărească vis-a-vis malul lacului imens. Au așteptat aici venirea apusului, ca să se poată bucura și de priveliștea oferită de miile de luminițe și au comentat, mai ales Blonda, despre mulțimea pestriță de turiști care s-a perindat pe aici timp de trei ore.

Cum Mr. GPS a dorit să vadă orașul în toată splendoarea lui de pe lac, cei 3 s-au aventurat și într-o scurtă excursie cu vaporul din care au reușit să admire mai pe îndelete clădirile și să asculte detalii despre istoria orașului capitală a statului Ontario. Toronto este mărginit de jur împrejur de mai multe suburbii cu, case în stil englezesc, toate locuite de indieni, musulmani sau chinezi, zonă în care cei 3 s-au cazat pentru un preț mai mult decât rezonabil.
Una dintre atracțiile în aer liber ale orașului Toronto a fost grădina zoologică. Amplasată la 30 de Km de oraș, pe un areal de 287 de hectare, grădina găzduiește 5.000 de animale, păsări și plante. Ce are special acest zoo este faptul că aici cei 3 au găsit și animale mai rare ce trăiesc în zonele arctice și precum lupul arctic, tigrul siberian sau elanul. Toate animalele beneficiază de areale mari, care simulează viața în libertate. Grădina este atât de mare încât celor 3 aventurieri le-a luat o zi întreagă să o aprofundeze.


O altă destinație de care cei 3 au fost mai mult decât impresionați în Canada, a fost Cascada Niagara. Amplasată pe râul Niagara, între lacul Erie și lacul Ontario, la o diferență de nivel de 58 de metri, cascada s-a format acum 6.000 de ani ca urmare a topirii ghețarilor, fapt ce a dus la unirea celor două lacuri prin acest râu. Cursul acestuia este despărțit de Insula Caprei, astfel că partea americană a cascadei are o lățime de 363 de m, în timp ce, cea canadiană de 792 de m, forma sa fiind de potcoavă și cea mai recunoscută în majoritatea pozelor realizate aici. Cei 3 aventurieri au petrecut o zi de vis care a început dis de dimineață, cu răsăritul soarelui din ape și a culminat cu privirea apusului din Turnul Skylon, la 233 de m deasupra solului. În jurul cascadei este un fel de ploaie continuă generată de vaporii de apă care sunt împrăștiați de vânt cu mult deasupra ca efect al căderii masive de ape. Pe parcursul zilei, cei 3 s-au făcut de mai multe ori ciuciulete, mai întâi când au tranzitat zona respectivă pentru o simplă vedere a cascadei, apoi când s-au aventurat în adâncurile pământului și au vizitat fosta hidrocentrală și tunelele care dau în spatele și în lateralul cascadei, culminând cu plimbarea inofensivă cu ambarcațiunile puse la dispoziție în zonă, fix în inima apelor învolburate. Blonda era în extaz, vă închipuiți... părul făcut praștie, colanții jumătate uzi, dar nimic din toate acestea nu a stricat experiența pe care această cădere impresionantă de ape ți-o oferă și sentimentele pe care le încerci când plutești neajutorat ca o frunză în bătaia valurilor. Și, ca fapt divers, că tot românul e inventiv, deși peste tot primeai pelerine de ploaie, nimeni nu s-a gândit că ai avea nevoie să îți protejezi și încâlțările, de parcă picioarele erau ale altuia. Așa că, cei 3 și-au încropit ad hoc un fel de protecție din... pungi de gunoi, care le-au conferit avantajul că erau singurii turiși nemurați în totalitate și care le-au atras privirile pline de invidie ale celorlalți vizitatori. În rest, pozele vorbesc de la sine... greu de descris întreaga experiență, căci ea trebuie trăită.

Din Canada cei 3 aventurieri s-au îndreptat către Mexic, dar acesta este o altă poveste.